Soltips del 3 – vilket solskydd ska du välja? Experten ger råd!

Är solskyddskrämen verkligen säker, eller ger den oss en falsk trygghet mot solens skadliga strålar? Solskydd är ett omdebatterat ämne och det finns många myter kring dess användning. Låt oss reda ut begreppen och ge några alternativa lösningar.

Hållbarhet och Risker

När vi solar måste vi tänka hållbart och långsiktigt samt vara medvetna om de risker vi tar. Solskyddsfaktor är oftast det första vi tänker på, men vad finns det för faror med detta, och vilken typ ska man välja?

Två Typer av Solskydd

Det finns två huvudsakliga typer av solskydd: fysikaliskt (mekaniskt) och kemiskt. Jag förespråkar ett fysikaliskt solskydd med titanoxid och zinkoxid eftersom de innehåller naturliga mineralfilter som reflekterar bort solens skadliga strålar. Dessa är särskilt bra för känslig hud och barn, eftersom man kan se om man missat något område tack vare krämen är vit.

Hur Fungerar Fysikaliskt Solskydd?

Partiklarna i zink- och titanoxid lägger sig utanpå huden som ett filter och reflekterar både skadliga UVA (som accelererar hudens åldrande) och UVB-strålar (som bränner huden). Det är ett mer miljövänligt alternativ utan skadlig påverkan på t.ex. korallrev.

Nackdelar med Fysikaliskt Solskydd

En nackdel med fysikaliskt solskydd är att det kan göra huden vit och kännas kladdigt. Dock ger det ett långvarigt skydd, särskilt om du inte badar.

Kemiska Solskydd

Kemiska solskydd innehåller molekyler som skapar en kemisk reaktion i hudens översta lager. Dessa molekyler absorberar solens strålar och oskadliggör dem genom att omvandla dem till värme. Det gör att du kan vara i solen längre utan att bränna dig, men vilka långsiktiga konsekvenser har detta för både huden och miljön?

Miljö- och Hälsorisker

Kemiska solskydd har ifrågasatta ingredienser och är inte miljövänliga. Många innehåller octocrylen, vilket kan bilda bensofenon när bäst före-datumet passerat, en substans som forskare klassar som potentiellt cancerframkallande. EU utreder nu om bensofenon ska klassas som cancerogent. Kontrollera innehållsförteckningen noga när du köper kemiska solskydd.

Kemiska Solskydd och Hudcancer

Kemiska solskydd har inte visat sig minska förekomsten av malignt melanom (en allvarlig form av hudcancer). Tvärtom kan de lura huden att stanna längre i solen. Solskyddsfaktorn minskar inte all farlig strålning, men tar bort brännskadereaktionen som annars skulle få dig att söka skugga.

Säker Solning

Jag rekommenderar fysikaliskt solskydd och skyddande kläder. Både för att skydda mot solen och för att undvika att huden absorberar potentiellt skadliga kemikalier. Använd rena, helst ekologiska produkter utan farliga ingredienser. Om du ändå väljer kemiskt solskydd, var medveten om riskerna och sola därefter.

Tips för Säker Solning
  1. Bygg upp pigmentet långsamt varje år.
  2. Undvik att sola mellan klockan 11-15.
  3. Efter en timmes solande, bär tunna byxor, långärmad blus, solhatt eller en lång klänning.

Njut av solen på ett säkert sätt och ta hand om din hud!

Varma hälsningar ❤️

Gunilla Brunell
WISE Grundare

Tillbaka till hudvårdsskolan