SOLTIPS 2 SOLA SÄKERT, tips från din egen solexpert

Enkla steg till säkert solande  ❤

Sommaren är kort – det mesta regnar bort som Tomas Ledin sjöng…….i vart fall sista veckan har det ihärdigt regnat och solen har “lyst” med sin frånvaro. Men när den tittar fram vill vi ju såklart vara ute så mycket som möjligt och njuta av ljuset och värmen. Det är då det är viktigt att komma ihåg att solen också är stark strålning som kan vara skadlig för vår hud. Här kommer tips nummer två som effektivt skyddar dig mot solens starka strålar och på så sätt undviker du solskador.

2. Grilla aldrig din hud!  Solskydd handlar inte bara om solkräm. Att undvika direkt solljus när det är som starkast är också avgörande. Sola med försiktighet som jag skrev i mitt förra blogginlägg och undvik solen mitt på dagen. Mellan klockan elva och femton är solens strålar som allra starkast och då är det faktiskt läge att antingen hålla sig i skuggan under ett parasoll eller skydda sig med kläder, även om du har solskydd. Jag har själv barnbarn med mörkt pigment då pappan är från Västafrika men även mitt barnbarn bränner sig om han grillar sig mer än en timma i svensk sol. Det tror man kanske inte men UV strålningen är mycket stark även över Norden och glöm för tusan inte solbrillorna! Solglasögon med UV-skydd ger ett bra skydd för ögonen och det är också superviktigt.

Var uppmärksam på varningstecken! Tänk på att du aldrig ska bli röd. Rodnad innebär att du fått för mycket strålning och du riskerar skador på ditt störta och viktigaste skyddsorgan. Även om det inte syns dina första 35 år så kommer de synliga solskadorna efter 40. Hur lång tid just din hy klarar av utan att bli röd, beror på din pigmentering och vart du befinner dig på planeten. Själv har jag alltid älskat att sola men numera tar jag det extremt lugnt. När jag var drygt fyrtio år var jag ombord på min lilla motorbåt en hel dag på havet i strålande solsken. Vattnet reflekterade solens strålar så att det blev dubbelt så mycket solstrålning. Min vana trogen (på den tiden) var jag helt utan solskydd, (man blev ju inte lika brun då). Jo det var faktiskt den rådande uppfattningen och efter den båtturen hade jag sen en stor mörk pigmentfläck mitt på näsan som aldrig gått bort. Störigt!

När jag var i Östafrika i Kenya, Tanzania och Uganda på 80-talet struntade vi i både solskydd men vad värre var, i att ta malariaprofylax! Vi hade hört att man inte blev brun när man åt dem. Vi hade bara sån tur som inte fick malaria, trots att vi reste runt i två månader. 

Slutsats: Var aldrig på sjön en hel dag utan solskydd eller rättare sagt: Använd alltid solskydd med hög solskyddsfaktor på sjön plus keps eller solhatt och JA! det är vackert med solkysst hy men inte till vilket pris som helst ❤ och slutligen, har nu olyckan varit framme och du bränt dig. Lägg på Magic drops för de är faktiskt magiska på att ta ner rodnad och solsveda. Du kan också lägga en svalkande mask som ytterligare tillför lugn till huden och avsluta med ett par droppar Calming ros serum. 

Hoppas du får en fantastisk helg!

 

Varmaste hälsningar ❤

Gunilla Brunell
WISE Grundare

Tillbaka till hudvårdsskolan