Soltips Nr 1.Hur skyddar du din hy mot solskador? Experten tipsar!

SOLTIPS 1 BYGG UPP DITT PIGMENT!

Alla varelser på planeten är beroende av solen, ja solen är faktiskt förutsättningen för allt liv på jorden, ändå får vi solskador och pigmentförändringar om vi inte solar varsamt och bygger upp vårt pigment successivt, man kan tycka att det är lite av en miss av evolutionen.

Totalt kommer jag att skriva om fem sätt hur du kan skydda din hy och hur du undviker solskador och ändå får välgörande sol och D-vitamin, men vi tar ett tips i taget. Håll utkik efter flera så kommer din hud att må fint och bygga upp sitt skyddande pigment långsamt och starkt så du blir både vackert men också säkert brun, dessutom sitter det mycket längre om du inte snabbsolar, om du gör det kommer huden i stället att snabbt fjälla av sig sitt yttersta lager.

För många år sen när jag var riktigt ung var det knallbrun som gällde. Allt annat var fel.

En gång var jag hemma hos min bästis och på balkongen låg hennes knallbruna mamma- på folie! Jo det är sant! WHY undrar man? Jo hon hade hört att solen “tog” dubbelt så fort och att man alltså blev dubbelt så brun om man låg på folie. Ingen visste på den tiden att det också var dubbelt så farligt ur hudcancer-synpunkt, eller att huden åldras enormt mycket fortare och blir som läder och kraftigt rynkig för att inte säga fårad, av så mycket stark sol. Det som hände var såklart att hon brände sig. Hon låg där hela dagen eftersom hon inte trodde att hon kunde bränna sig. Hon hade ju så mörkt pigment, mörkt hår och mörkbruna ögon. När vi växte  upp blev Britta som min bästis mamma hette också väldigt rynkig och fick läderhud. Nu är medvetenheten om farorna mycket högre och vi vill inte heller vara knallbruna, det ser nästan osunt ut.

Slutsats och mitt första soltips till dig är alltså: Ligg aldrig på folie 😊

1. Bygg upp ditt pigment under lång tid med eller utan solskydd.

2. Sola alltid mycket varsamt och låt ditt pigment byggas upp under fyra, fem veckor så blir det både en hållbar bränna och utan att förstöra huden.

3. Sola 10 till max 20 minuter om dagen första veckan beroende på vilken hudton du har och bygg sen upp ditt pigment och förläng tiden lite åt gången och vips är du redo för en längre stund i solen.

4. Sola aldrig mer än en timma åt gången. Använd sen solhatt med breda brätten eller keps så undviker du att exponera ansiktet hela dagarna, för ute vill vi ju vara. Alternativet finns alltid att använda 30-50 SPF solskyddsfaktor och det rekommenderar jag förstås också, speciellt om du har känslig hy och lite pigment, då är det ett måste om du inte vill bära kläder som skydd hela tiden.  Att bränna sig ger alltid solskador så undvik det till varje pris.

5. Är du känslig och mest blir röd av solen, ska du alltid ha solhatt med breda brätten eller keps, även om du använder solskyddsfaktor, för att skydda dig mot strålning då din hy inte har så mycket pigment.

Bästa WISE produkterna att att återfukta och lugna solkysst hy med är alltid Magic Drops Hyaluronic Acid och Face Serum Calming Rose och / eller Night Blam Calming Rose. Jag älskar alla tre och jag garanterar att du får en både lugn, skön och sval hy som känns återfuktad och balanserad. Dessutom ger de fantastiskt vacker lyster.

Gunilla Brunell

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tillbaka till hudvårdsskolan