Allt om eteriska oljor

Eteriska oljor destilleras fram ur örter, medicinalväxter, kåda, blommor, gräs, bark och frukter bland annat. Det är alltså inget syntetiskt eller skumt med dem. Däremot är de mycket potenta och ska behandlas därefter. Till exempel kan en eterisk olja vara 100 till 10 000 gånger starkare än själva ursprungsväxten, det beror på att man kramar ur de verksamma “hormonerna” i växten som vi som människor sen kan dra nytta av.

Allt handlar förstås om dosering som med all medicinering. Är den rätt gjord så behöver man som kund aldrig känna sig osäker. Eteriska oljor kan liknas vid växtens hormoner och finns i små ”doftfickor” som framställs i växtens olika delar som jag skrev ovan. Alla växter har inte eteriska oljor och många har inte tillräckligt för att man ska kunna utvinna den.

Medicinalväxter och eteriska oljor innehåller ämnen som är både antiseptiska, antivirala och motverkar svamp och den ger växten dess doft som attraherar insekter som växten behöver för pollinering samt skyddar växten mot angrepp av bakterier och svampar. Varje eterisk olja är unik i sin sammansättning.

På Wise älskar vi eteriska oljor och vi har gedigen kunskap om dem sen många år. Jag kommer själv från en tradition där både min mamma, mormor och mammas moster var amatörbotaniker och ägnade stor del av sin tid till att lära sig använda det som naturen gav, inte minst örter och medicinalväxter. Jag kunde inte undgå att bli präglad av deras naturintressen och senare utbildade jag mig till aromaterapeut. Huvudelen av utbildningen handlar om eteriska oljor, vad de har för funktion och hur de ska användas för att främja hälsan. Jag fick liknande kunskaper om medicinalväxter när jag gick delar av naturläkarutbildningen på Uppsala universitet.

Det finns tusentals växter som har eteriska oljor som går att utvinna, men alla växter har det inte. Det är som i alla andra sammanhang, de finaste eteriska oljorna är också de dyraste. De allra finaste kostar hundra tusentals kronor per kilo, till exempel ros, neroli, jasmin och citronmeliss. Man delar in eteriska oljor i “noter” basnot, mellannot och toppnot. Detta ska jag prata mer om då jag tillsammans med Rickard Söderberg gjorde en parfym som vi döpte till Marsha. Då handlar det helt och hållet om doft och de doftmolekyler som blir bra tillsammans är en hel vetenskap.

Vad har de då för god inverkan på oss? De är för det första antibakteriella, antivirus och antisvamp. Går alltså att dämpa förkylningsbaciller och virus med, genom till exempel ångbad, insmorning (alltid utspädda i vegetabiliska oljor) eller lätta massage. De är också uppiggande, lugnande, dämpande osv.

Eteriska oljor i massage: I mina massageoljor som jag gjorde för Axelsons massageskola 1991 har vi enbart eteriska oljor som cirkulationsökande, lugnande, värmande och djupverkande funktioner. Doseringen är A och O och våra oljor är doserade i vegetabiliska oljor, som gifter sig fint med eteriska oljor.

Tillbaka till hudvårdsskolan